Urban Voyeur

(8 kundeanmeldelser)

kr. 300,00

Hardcover | Dansk
Af: Bibs Carlsen

Urban Voyeur – New York i ord og billeder er er et foto- og essay-bogprojekt skrevet og fotograferet af Bibs Carlsen. Bogen indeholder over 100 fotos og 30 essays på dansk, set fra en nysgerrig betragters perspektiv.

Alle har hørt om New York. Mange har været der, og millioner bor her.  Byen synes at gøre indtryk, selv på afstand. Den forekommer at have en næsten mytologisk status i folks bevidsthed. Det har forfatteren fået bekræftet igen og igen. Både personligt og igennem den respons hun har fået på essays, som hun i de senere år har skrevet på online mediet Point of View International – læs et eksempel her.

Folk flytter til New York af mange årsager. Ambitioner, nysgerrighed, nød, kedsomhed, underholdningsmuligheder, eller fordi de af en eller anden grund ikke føler, deres livsstil og præferencer er forenelige med, hvor de nu er. Det gør New York til en pulserende metropol i etnisk, kulturelt, gastronomisk, fashionistisk og arkitektonisk forstand. En buffet af subkulturer.

New York er hjemsted for kontinuerlighed, og i nogle sammenhænge accelereret evolution på godt og ondt, hvilket betyder, at man, selv om man bor her, aldrig helt ved hvilket mikro- eller makro-kosmos, der venter om det næste gadehjørne.

Lidt om Bibs Carlsen

Bibs Carlsen (f. 1959) har boet i New York i 30 år, og selv om byen nok er afmystificeret for hende, er den aldrig holdt op med at være fascinerende.

Bibs kom har boet i New York siden 1992, hvor hun arbejdede som operationssygeplejerske på et cancerhospital i 28 år. Hun har desuden deltaget som frivillig i 16 internationale kirurgiske missioner i Central- og Sydamerika, Asien og Afrika med varierende fokus og formål, fra korrektion af læbe-ganespalter, brandsår og obstetrisk fisteldannelse til undervisning, rygdeformiteter og nødhjælp efter jordskælv (i Haiti). Hendes rejser har givet hende mulighed for at komme i berøring med både hårde og bløde emner. Nok mest hårde – hvor hun kunne bidrage med lidt opblødning. Og så holder hun af mennesker, samfund, liv og kultur uanset hvor. Også i hendes New York.

 

Vægt0,6 kg
Størrelse17 × 24 × 1 cm
Forfatter

Bibs Carlsen

Forlag

Wadskjær Forlag

ISBN.nr.

9788794491051

Udgave

1.

Sprog

Dansk

Udgivelsesdato

Juni 2024

Omslag

Hardcover / Helbind

Sideantal

c. 250

Illustrationer

Rigt illustreret i farver

8 anmeldelser af Urban Voyeur

  1. Monica Krog-Meyer

    Kalder alle singler! Bibs Carlsen skriver her fra New York om sin erfaringer fra datingmarkedet.

  2. Mads Henning Pedersen

    Kære Bibs. Det er morsom læsning. Tusind tak for det. Du har i hvert fald en skøn humor. Det er dokumenteret nu. Tro på kærligheden. Den er derude.

  3. Marianne Nielsen

    Virkelig godt skrevet…

  4. Susanne Nielsen

    Åh hvor kan jeg relatere til det!

  5. Dorte Rømer

    Hold kæft, det er skønt skrevet! Dansk Unsex in the city.

  6. James Bulman-May, Ph.d.

    Bibs Carlsens foto essays åbner døre til en dagligdag i New York, hvor individualismen blomstrer. Scenarierne understreger hendes evne til at knipse, når et motiv er for godt til at være sandt. Tilfældets magi er på spil i hendes fotos. Hun griber motiverne spontant og lader deres proces udfolde sig. Billederne er akkompagneret af tekster sprængfyldte med kulturelle indsigter i og mellem linjerne. Tekstformatet er klart: de korte fyndige sætninger, ironien, humoren og skæbnens kort. Bibs’ foto essays har en genial indre logik, som ansporer læseren via det learning-for-life tema, som hun mestrer i alle sine skriv. Man sidder tilbage med ahaoplevelser af forskelligt tilsnit for hver tekst. Bibs har fat i sit talent med et godt greb om sprog og pointer og især en eklatant ironi. Hun sender læseren i tænkeboks via refleksioner over dagligdagen som en til tider absurd fortælling, der kan aflæses på flere niveauer – ofte stranger than fiction. Hun illustrerer også, at mange lag i bevidstheden simultant kan være i spil i dagligdagens hændelser, f.eks. mht. dating, realitetssans, normer, etc. Bibs har især øje for selvbedrag og tall tales, der anses for almene sandheder. Hendes æstetiske antropologi og sociale bevidsthed opdaterer vore indsigter i tricksterens veje og vildveje i NYC.

  7. Lars Movin

    Nu har Bibs Carlsen boet i New York i mere end tre årtier og har således et rent kildevæld af erfaringer og iagttagelser at øse af. Selvfølgelig skriver hun om alle de umiddelbare kendetegn ved New York, som enhver besøgende ikke kan undgå at bide mærke i: tempoet, travlheden, mylderet, attituden, den til tider rå tone, den kulturelle mangfoldighed og så videre. Ligesom hun også reflekterer over de forskelle, der er mellem dansk og amerikansk mentalitet. Men så er der alt det andet, som man sjældent hører om. Bibs Carlsen har været sygeplejerske på et traumecenter i Harlem. Hun har været eneste hvide husejer i et sort kvarter i Brooklyn. Hun har danset salsa i en trup, der optrådte med den puertoricanskamerikanske mambokonge og orkesterleder Tito Puentes ensemble. Hun har haft sin hverdag i New York i tiden omkring 9/11 og under Covid-epidemien. Og meget andet.

    Uvæsentligt er det heller ikke, at hun har haft åndsnærværelse til at fotografere løbende og i den forbindelse ikke mindst har haft sin linse rettet mod de farverige newyorkere, hvilket rent visuelt gør bogen til en tour de force gennem et mangfoldigt mylder af typer og personligheder. Newyorkerne kan generelt godt lide at blive set og hørt, hvilket gør byen til et slaraffenland for fotografer og reportere. Men det er ikke nok i sig selv, at newyorkerne gerne vil ses og høres. Hvis en bog skal blive interessant, kræver det en person, som har blik for motiver og øre for historierne – og som i det hele taget har sanseapparatet åbent og en evig sult efter det næste møde, den næste situation, eventyret rundt om det næste gadehjørne. Det har Bibs Carlsen. Tak for bogen, Bibs!

  8. Bibs Carlsen i Jyllands-Posten

    Jeg er endt med at lave en fotobog, der viser New Yorks fantastiske farverigdom, kreativitet og mangfoldighed – kombineret med mine egne fortællinger om små og store oplevelser i byen. Det er både historien om mit liv i New York og historien om byens puls og store tiltrækningskraft.

Tilføj en anmeldelse af varen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kunne også være interesseret i...

da_DKDansk