Embla Kristine Asmussen
Embla Kristine Asmussen er forfatter til bogen ”Enogtyve år i Kunstens vold”. Denne bog er ikke en klassisk selvbiografi. Det er nærmere en samling af hendes refleksioner og erfaringer med livet som kunstner.
Lige os og lige nu
Hovedpersonen i denne fortælling er ikke Embla, men en kunstner i den moderne verden. Embla har oplevet og stået overfor mange af de glæder og udfordringer, som andre kunstnere fra hendes generation også møder. Gennem denne bog giver hun stemme til de unge lidende kunstnere.
Embla skriver selv: ”Jeg er endnu ung, og derfor er det måske også lidt mærkeligt at skrive en bog og prøve at lyde klog. Men hos mig er tankerne endnu unge; jeg kan dufte sminken, jeg kan mærke spotlightets varme, jeg kan endnu høre bifaldet. Jeg er ikke en pensioneret dame, der sidder og drømmer sig tilbage til sine unge dage. Jeg skriver om lige nu og lige here. Jeg skriver om os.”
Gå din egen vej
Et kendt ordsprog lyder, ”i Kunstens navn kan man gå alle veje”. Man kan ikke skrive en formel på rækkefølgen af øvelser og uddannelser for at blive kunstner. I denne bog opfordrer Embla alle spirende kunstnere til at finde sin egen vej. Hun opsætter en metode kaldet Menneskemetoden: en liste over ting, der er gode at huske på, hvis man gerne vil arbejde i den kreative branche, samtidig med at man passer på sig selv.
I Kunstens vold
Embla Kristine Asmussen skriver selv: ”Jeg har nu levet 21 år af mit liv, og gennem alle disse har kunsten aldrig sluppet mig. Dens tag er nærmest blevet fastere og voldsommere. Som en syl, der ikke er dræbende ved stikket, men først når den fjernes fra såret, og blodet kan pumpe ud. Ja, sådan vil jeg falde døende sammen, hvis man fjernede sylen fra mit sår. Om det er en gave eller en byrde, at jeg nu skal leve som kunstner resten af mine dage, har jeg endnu ikke fundet ud af. Men i dette nu betyder kunsten livet.”
Denne bog er ikke kun rettet mod folk indenfor de fag, Embla selv har beskæftiget sig med: skuespil, dramatik og forfatterskab. Nej, den er om selve dét at være kunstner. For hvad er en kunstner egentlig? Hvordan lever man et dobbelt liv, som menneske og som kunstner samtidig? Og hvorfor synes disse to til tider uforenelige?