At samle på DUGE – Hvilke historier gemmer det på? af Elsemarie Døssing er den tredje bog i en bogserie med fortællinger om hverdagens brugsgenstande. Er du passioneret samler eller har dine forældre og bedsteforældre samlet på duge er denne bog et must!
Duge fortæller historier – særligt socialhistorie. Holder du af kulturarv, historiefortælling og hverdagslivet flettes det i denne bog sammen med forfatterens duge-samlinger. Bogen dækker perioden fra da duge skabes ved sirligt broderi med håndens kraft i hjemmet for 100 år siden, og frem til nutidens voksdug.
Bogen er rigt illustreret med de beskrevne duge. Du finder spændende billedmateriale fra Georg Jensen Damask, katalog over hørduge fra væveriet i Tommerup, og COOP`s vejledninger til manufaktur vinduesudsmykning i perioden omkring 2. verdenskrig. Du finder også tips og tricks til at holde duge pæne de næste 100 år.
Denne bog fortæller historien om hvilke tanker man har gjort sig om valg af mønsteret på dugen. Hvad har givet dugen værdi for samleren og har det betydning at dugen går i arv til den næste generation?
Et væld af fagpersoner har bidraget til bogen, At samle på DUGE, bl.a. fra: Georg Jensen Damask, hørvævsmusset og tidligere medarbejdere ved nationalmuseet.
Bæredygtig borddækning, bevar dugene!
Du kan også bestille hele serien til en god pris her.
Anmeldelser
Begge bøger har fået fine lektørudtalelser fra Dansk Bibliotekscenter, som blandt andet skriver. “Spændende og informativ bog om stel, overskueligt formidlet og med mange flotte billeder af de omtalte stel… Fin og meget anvendelig bog til dem, der interesserer sig for og samler på bestik.”
Mulles Bogblog skrev en flot anmeldelse af bind 1. Den blev bragt i Jyllandspostens bog-tillæg, Bøger. d. 10. december 2022. “Jeg synes at bogen er virkelig godt skrevet i et forståeligt sprog. Jeg har fået øjnene op for at brugsgenstande gemmer på historier. Jeg synes at det er så fedt med de indspark som er i bogen, samt med billederne som gør at teksten ikke er så tung at læse…” Læs hele anmeldelsen her.
Keramikkens Venner skrev en fin anmeldelse om “At samle på Stel” i deres medlemslad Keramiske noter 59/2024. “I hvert afsnit knyttes oplysninger om stel sammen med beretninger om liv og brug i forfatterens familie. Det giver gode ”snapshots” af levet liv og skiftende levevilkår fra generation til generation. Bogen illustreres af fotos af de enkelte stel og et supplement med fotos af 30 stel, der tilhører en privatsamler. De viser på en god måde bredden i periodens stel i danske hjem.”
Omtaler
14. marts 2024 bragte Antik & Auktion en stor og flot artikel om Elsemaries skriverier under titlen. “At samle er at gå på skattejagt“. Desuden var artiklen nævnt med en lille notits på forsiden af bladet samt i Lederen.
Familiejournalen skrev en flot artikel 8. januar 2024 om Elsemaries to første bøger under titlen. “En gaffel er også historien om et menneske“.
Middelfart Lokal TV bringer et længere indslag med Elsemarie Døssing om hendes udstilling af stel i Den Gamle Brugs i Middelfart. Se indslaget, hvor Elsemarie Døssing fortæller om stel her.
Startup Magazine bragte en flot artikel om Wadskjær Forlag, hvor Elsemaries serie omtaltes. “Så længe der er stort nok overskud på andre bøger, så skal der også være plads til de gode niche-bøger, som f.eks. bogen ”At samle på BESTIK” af Elsemarie Døssing, som var 2022s sidste udgivelse.” Læs hele artiklen her.
Melfarposten bringer den 7. december 2022 – et stort interview med Elsemarie Døssing om ”At samle bestik – hvilke historier gemmer det på” med bærende billedhenvisning på forsiden. De skriver blandt andet. ”Er der gode historier i bestik? Ja, det er der faktisk, og selv om du skulle tænke, at dit eget bestik er noget helt almindelig og kedeligt bestik, så læs med her, for der knytter sig helt sikkert en god historie til det alligevel”. Se omtalen her.
Udstillinger:
Elsemarie lavede i samarbejde med Børkop Lokal Arkiv en udstilling om stel. Det omtaltes desuden lokalt under overskriften. “Vis mig dit stel og jeg skal sige dig, hvem du er”.
Lidt om Elsemarie Døssing
Elsemaries forfatterskab starter ud fra hendes interesse og passion for hverdagens brugsgenstande.Baggrunden er at familien har en slægtsgård, som har været i familiens eje siden 1634. Hendes mand og hende selv vil blive 12.generation. Samfundet og især landbruget har ændret sig, og gården er nu ikke længere deres indtægtskilde. Hun og hendes mand er begge akademikere og har valgt en anden levevej end landbruget.
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.