”Kræftfuldt dilemma” er en rørende selvhjælpsbog om kræft af Liff Olivia Bytov. I bogen sætter Liff ord på, hvad der skete, da hendes 6-årige søn Julius i 2018 for anden gang i sit korte liv rammes af leukæmi. Samt hvordan de nærmeste pårørende i det lange, opslidende behandlingsforløb på Rigshospitalet sammen med Julius presses til det yderste fysisk og psykisk.
Forudbestil nu, så sender vi den på udgivelsesdagen.
Omkring 200 børn om året får en kræftdiagnose. Disse familier kæmper alle alene. De falder ned i en underverden, som ingen omkring dem forstår. ”Kræftfuldt dilemma” handler i mindre grad om selve diagnosen, men mere om, hvor selvudslettende og hårdt, det er at skulle kæmpe som pårørende. Hvor meget ansvar man skal påtage sig, før sundhedsvæsnets behandlingsplaner fungerer, mens man samtidig, er ved at blive kvalt i sygdom, dårlig samvittighed og udmattelse.
Lidt om Liff Olivia Bytov:
Liff Olivia udgav i 2014 sin debutbog og har i over 10 år været meget involveret i kræftsagen. Både som tekstforfatter, foredragsholder samt mentor. Hun har med tiden opnået en “ekspertrolle i at være pårørende”. Hun er indbegrebet af en ildsjæl. Senest er hun indtrådt i Senfølgerforeningens bestyrelse, hvor hendes fokus er at fremme viden og oplysning om børns kræftsenfølger. Det er desværre et utrolig underkendt område.
Sundhedskultur –
Liff Olivia Bytovs nye bog ‘Kræftfuldt Dilemma’ er en rå og modig, men desværre også nødvendig skildring af de svære valg, byrder og følelser, som forældre overlades til at løse mere eller mindre alene, når deres børn ofte i årevis behandles for kræft.
”Det er mig som forælder, der skal ville/kunne dosere den daglige medicin, være rolig, når jeg er skrækslagen, være imødekommende, når jeg oplever fejl på grund af overbelastet personale. Det er mig, der skal kunne omstille mig i løbet af få sekunder, selvom jeg er inficeret med angst,” skriver Liff Olivia Bytov, der med litterær kraft og følelsesmæssig autencitet får sine læsere trukket ind i en verden, som er så ubønhørligt mareridtsagtig, at den brænder sig fast.
Liff Olivia Bytov lægger ikke skjul på noget, heller ikke sine egne fejl og svigt. Hun fortæller usentimentalt og faktuelt om sin svingning mellem håb og fortvivlelse samt sin dårlige samvittighed over at påføre Julius så meget lidelse i ønsket om at beholde ham længst muligt. Samtidig er hun en skarp iagttager, der formår at balancere mellem at være personlig og at være en mere generel kritiker af et system, som hun – trods taknemmelighed over gode møder – overordnet set oplever som ressourcefattigt og uden forståelse og empati. Hun mener, at systemet ofte ikke formår at imødekomme de sårbare forældre og deres livsfarligt syge børns behov i livets værste kriser. Hendes beskrivelser af at være overladt til sig selv i livstruende situationer, hvor man desperat har brug for sundhedspersonalets viden, støtte og helhedsbetragtninger, er hjerteskærende. Det samme gælder skildringen af sønnens fysiske og mentale nedture samt hans umenneskelige angst for døden.
‘Kræftfuldt Dilemma’ giver derfor et vigtigt indblik i de barske udfordringer, som forældre til børn med kræft stilles overfor under de lange og opslidende behandlingsforløb og er således en stærk, men også konstruktiv appel om, at forholdene for personale og forældre forbedres sådan, at de nødvendige samarbejder kan styrkes, blive mere gnidningsfrie og yderligere fokuserede på de enkelte børns behov.
Bogen bør kunne være med til at sætte gang i en debat om, hvordan vi som samfund kan understøtte disse familier og deres kompetencer, så forældre i højere grad bliver i stand til at udfylde deres roller som pårørende og medbehandlere uden, at sundhedsvæsnet får dem til at bryde sammen.
‘Kræftfuldt Dilemma’ kan, selv om den er barsk og svær at ryste af sig, varmt anbefales til alle, der ønsker at forstå mere om, hvad det vil sige at være forældre til livstruende, syge børn.