Sydstaternes historie af Jeppe Wedel Nielsen er det første gennemførte værk på dansk om Amerikas sydstaters historie.
I Sydstaternes historie gennemgås områdets fascinerende udvikling. Lige fra de første menneskers landgang, kolonisering og skabelsen af et bomuldseventyr til ødelæggende borgerkrig, raceadskillelsessamfund og kampen om sydstatssymboler i det offentlige rum.
Sydstaternes historie og samfundsforhold er i Europa blevet behandlet yderststedmoderligt på trods af, at regionen har haft en altoverskyggende indflydelse på USA’s udvikling. En indflydelse, der den dag i dag fortsat præger amerikanskpolitik, kultur og identitetsforståelse dybt. Det er således kun muligt at forstå USA og amerikansk tankegang til fulde, hvis man har et nærmere kendskab til sydstaterne. Bogen er en kronologisk og detaljeret gennemgang af sydstatssamfundets historiefremstillet på en præcis og gribende måde.
bomuld, mardi gras og Ku Klux Klan til Coca Cola, Jack Daniels og blues. Detaljerede gennemgange af blandt andet sydstaternes litteratur, religion, musik og politik får du også med i bogen. Alt sammen præsenteret med billeder, illustrationer og tabeller, der understøtter den
historiske gennemgang.
Anmeldelser
Bogen har fået en flot lektørudtalelse fra Dansk Bibliotekscenter, som blandt andet skriver: “Flot og omfangsrig bog om sydstaternes historie og kultur. Forfatteren præsenterer et stort og komplekst emne i et fint og overskueligt format… Bør købes til alle biblioteker.”
I uge 49 2022 blev bogen udvalgt til “Ugens bog” i Jysk fynske medier og Bogmagasinet.
6 Stjerner i Jyllandsposten
Allan Risager, som er Cand.Mag i Indianske sprog og kulturer, giver bogen 6 stjerner. Et uddrag af anmeldelsen blev bragt i Jyllandspostens bog-tillæg, Bøger, d. 29. oktober 2022. Her får du hele anmeldelsen:
“Forlaget Wadskjær har netop udgivet Jeppe Wedel Nielsens nye bog Sydstaternes Historie. Bogen er en kronologisk skildring af Sydstaternes historiske udvikling. Lige fra de første menneskers ankomst til Amerikaerne til de nutidige kulturelle identitetskampe. Der er altså tale om mange tusind års historie. Hvilket må siges at være et ambitiøst projekt at formidle i en enkelt bog. Det lykkes dog fortræffeligt. Nielsen slipper godt rundt om komplekse emner som krigene mode de oprindelige folk, slaveøkonomien, den politiske udvikling og Sydens forhold til Nordstaterne. Særligt de raciale problemstillinger og den amerikanske raceideologi bliver grundigt udredt. Man får en klar fornemmelse af hvor komplekse raceproblematikkerne er i Syden. Men man får også en langt større indsigt i de forskellige demografiske dynamikker i de meget religiøse og meget klasseopdelte sydstatssamfund. Den særlige sydstatsidentitet er noget af det mange forbinder aller mest med USA. På mange måder er Sydstaterne altså helt central for USA’s DNA. Nielsens bog hjælper os til at forstå hvordan denne særprægede kultur og identitet har udviklet sig gennem tiden.
Kolonisering
Både englændere, franskmænd og spaniere kæmpede om at få fodfæste i Syden først. Men selvom spanierne var de første til at forsøge sig, var det englænderne der endte med at kolonisere sydstaterne først. Med kolonisterne kom sygdomme der fortrængte indianerne og gjorde det muligt for europæerne at presse de indianske befolkninger længere ind i landet. Herefter var regionen kendetegnet af først tobaksproduktion og sidenhen bomuldsproduktion hovedsageligt drevet af slaver. På trods af en hård start begyndte den slavedrevne plantageøkonomi at give afkast. Men landbrugsprodukterne blev dog hurtigt udkonkurreret af produktioner i Asien og Afrika. Og særligt efter borgerkrigen hvor slaveri blev forbudt, begyndte økonomierne i Syden at gå i recession. Industrialiseringen skred langsommere frem i Syden. Økonomien er i dag præget af store regionale forskelle med store områder med enormt meget arbejdsløshed og fattigdom.
Raceideologi
Den amerikanske raceideologi optager meget plads i bogen og med god grund. Koloniseringen var præget af indianerkrige og slaveøkonomi og selv efter forbuddet mod slaveri fortsatte segregationen mellem racer, der først blev ophævet i 60’erne med borgerrettighedsbevægelsen. Undertrykkelse af både indianske folk og sorte slaver har derfor en lang historie i Sydstaterne og har været med til at forme Sydstaterne både økonomisk, kulturelt og politisk.
Politisk har Sydstaterne stået i opposition til først den engelske krone og derefter Nordstaterne, hvilket resulterede i både uafhængighedskrigen mod England og senere borgerkrigen mellem Nord og Syd. Meget af det ideologiske tankegods, der i dag præger tankegangen i Sydstaterne er således levn fra tidligere tiders kampe. I dag er det det republikanske parti der står stærkt i Syden, som nærer en generel mistro til det centraliserede føderale styre i Washington.
For ALLE der ønsker at få et indblik i Amerikansk kulturhistorie
Bogen er altså et ekstremt relevant værkt til at forstå historien bag de politiske spændinger, som i dag præger USA. Mange af de prominente forfatningsfædre, såsom Thomas Jefferson og Geroge Washington var slavejere i Syden og den mentalitet der præger befolkningens politiske tangegang lægger tæt op af forfatningen. For at forstå hvorfor de politiske landskab i USA er så opdelt som det nu engang ér, er det derfor vigtigt med en bog som denne, der tydeligt beskriver den politiske udvikling og de særegne træk der præger Sydstaterne. Bogen er præget af en omhyggelighed med fine illustrationer og fulgt af små faktabokse med uddybninger af vigtige elementer. Den er let læselig og vil fungere glimrende som grundbogslitteratur for alle der ønsker at få et indblik i Amerikansk kulturhistorie og blive klogere på blandt andet amerikansk raceideologi, kultur og politiske institutioner. Jeg giver bogen 6 ud af 6 stjerner.”
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.